Mijn leeftijd is een probleem bij het vinden van een andere baan


Jan is servicemonteur en komt bij mij voor loopbaancoaching. Hij is 55 jaar en geeft aan te weinig uitdaging in zijn baan te hebben. Toch durft hij geen stap te zetten naar een andere baan, omdat hij ervan overtuigt is dat zijn leeftijd een probleem is.

Iets houdt mij tegen
We hebben een loopbaangesprek over onder meer zijn drijfveren in zijn werk en voor hem wordt duidelijk waarom hij te weinig uitdaging heeft. Maar de angst om een stap te zetten naar een andere baan blijft. Hij geeft aan: ‘iets houdt mij tegen om die stap te zetten’. Maar wat dat ‘iets’ is weet hij niet. Dan stel ik voor de volgende keer met IEMT aan de slag te gaan.
 
IEMT sessie
Als eerste doe ik met Jan een kennismakingsoefening met IEMT. Zo weet Jan wat hij kan verwachten en weet ik hoe ik het beste kan werken. Dit gaat goed. Jan zegt: '... maar het gaat echt niet lukken om de angst om een stap te zetten weg te halen'. Wel wil Jan het proberen.
Dan gaan we aan de slag. Duidelijk is dat ‘de angst om een stap te zetten’ sterk is. Ik vraag Jan om op die angst te focussen. Dat ging goed. Door het stellen van een aantal vragen kwam Jan bij de herinnering dat zijn vader (in dezelfde leeftijdsfase als Jan nu) had gesolliciteerd op een vacature en werd afgewezen met als reden ‘wij investeren niet meer in u’. Op deze herinnering heb ik IEMT toegepast. Daarna was er nog geen verandering in de sterkte van de angst. Jan zei: 'Ja, die angst is heel sterk dat gaat niet lukken hoor'. Ik merkte ook dat de angst stevig 'vast' zat, maar zag zeker nog mogelijkheden. Ik vroeg of hij het nog een keer wilde proberen. En dat wilde hij. Opnieuw ging hij zich focussen op de angst en hij kwam weer bij dezelfde herinnering waarop ik weer IEMT heb toegepast. Nu werd de angst ietsje minder. Na nog een keer IEMT zag ik door bewegingen van zijn ogen zijn angst verdwijnen. Jan was heel verbaasd. Ik had nooit verwacht dat dit mogelijk zou zijn.

Wat levert hem dit op?
Jan voelt nu weer de ruimte om kansen op te pakken, dat kan een andere baan zijn of misschien een andere functie binnen zijn huidige bedrijf. Hij heeft daar inmiddels gesprekken over met zijn leidinggevende.

Over Integral Eye Movement Therapie (IEMT)
IEMT is een innovatieve methode waarmee je mensen kunt helpen vervelende gevoelens, emoties en herinneringen los te laten. De methode wordt ingezet voor onder meer stressreductie, preventie van burn-out, behandeling van angst en depressie, posttraumatische stress, het updaten van identiteit en persoonlijke groei.

IEMT werkt rechtstreeks met het gevoelssysteem. Vanuit een problematisch gevoel in het heden wordt met behulp van 4 vragen teruggegaan naar de eerste keer met dit gevoel. Dit is het moment dat de cliënt geleerd heeft zich zo te voelen of te zijn. Door op dit moment op een specifieke manier oogbewegingen toe te passen, kunnen vervelende herinneringen en gevoelens worden losgelaten.

Wil je een idee hebben hoe IEMT ongeveer werkt. Bekijk hieronder de video van de uitvinder Andrew T. Austin.Wil je een idee hebben hoe IEMT ongeveer werkt. Bekijk hieronder de video van de uitvinder Andrew T. Austin.Wil je meer weten over IEMT?
Lees verder op mijn website onder IEMT

Heb je vragen of wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend  contact  op voor meer informatie of een informatief gesprek.

Christien van Zuthem, IEMT-coach, loopbaanprofessional en trainer.