PTSS, trauma's en verliesverwerking


Trauma’s hebben effect op ons gedrag (denken-voelen-doen en laten) in het dagelijks leven. Normaal gesproken heelt de tijd alle wonden, maar in sommige gevallen is dat niet zo. Het brein blijft dan de hele tijd bezig met het proberen iets op te lossen. Het brein houdt nog niet volledig verwerkte intense herinneringen actief en maakt geen onderscheid tussen of iets op te lossen is of niet. Deze processen vinden plaats in het onderbewuste.
IEMT kan helpen bij het accepteren van de omstandigheden en bij het verwerken van emoties. Door middel van oogbewegingen activeren we de uitwisseling tussen het limbisch systeem (intense gevoelens en emoties) en de neocortex (denkvermogen). We leren het brein om breder te denken, kijken en voelen met betrekking tot de problematische ervaring. Eenmaal in breder perspectief gezet, kunnen de ervaringen worden losgelaten en opgeborgen in het archief van niet meer belangrijk (het passieve geheugen). Het trauma ligt dan letterlijk achter je.
Het fijne van de IEMT methode is dat je niets over de inhoud van je trauma hoeft te vertellen. Er wordt gewerkt met de gevoelens en beelden waar iemand last van heeft. De cliënt hoeft hierdoor niet de hele ervaring te blijven herbeleven. Dit is zeker bij traumatische ervaringen prettig voor zowel cliënt als coach/therapeut.