Hyperventilatie, met IEMT kom je er van af!Pieter komt bij mij voor onder meer behandeling van hyperventilatie met Integral Eye Movement Therapie (IEMT).

De hyperventilatie belemmert Pieter sterk
Pieter vertelt me dat de hyperventilatie hem vaak en sterk belemmert in zijn dagelijks leven: op zijn werk, bij het boodschappen doen en bij andere sociale contacten. Hij vermijdt dergelijke situaties liever.
Wanneer de hyperventilatie de kop opsteekt, ervaart Pieter tal van fysieke klachten. Hij kan dan slecht lezen, is vergeetachtig, duizelig, kortademig, benauwd en voelt druk op zijn borstkas.

Pieter neemt ontslag vanwege de hyperventilatie
Pieter heeft ontslag genomen op zijn werk omdat het door zijn klachten zo niet langer ging.
Nu is hij op zoek naar ander werk, maar hij weet niet goed wat hij wil. Hij vertelde: ‘wat moet ik kiezen qua werk, ik twijfel aan mezelf, wat is het beste en kan ik dat wel? Ik maak me zorgen en pieker veel: mijn hoofd is vaak erg onrustig. Het is gewoon heel druk in mijn hoofd’ Ook vertelde hij: ‘Ik heb vaak last van anderen die naar mij kijken, heb het gevoel altijd gecontroleerd te worden en dan komt de hyperventilatie weer’.

IEMT-sessie met Pieter
Als eerste heb ik met Pieter gewerkt aan de gevoelens die het sterkst waren: de gevoelens van onrust in zijn hoofd. Ik vraag Pieter om contact te maken met het gevoel van onrust in zijn hoofd. Dat was geen probleem voor hem. Door het stellen van een aantal vragen kwam Pieter bij verschillende herinneringen waarop IEMT is toegepast. Daarna werd het rustiger in zijn hoofd.

Aansluitend heb ik met hem gewerkt aan ‘de plek die anderen innemen’. Pieter gaf aan dat hij ‘anderen’ heel dicht om hem heen ervaart. Hij kwam bij een pittige jeugdherinnering waarop IEMT is toegepast. Er kwam daardoor meer ruimte tussen Pieter en ‘anderen’ wat hem nog meer rust gaf. Dit was genoeg voor de eerste sessie.

De volgende keer gaf Pieter aan dat hij zich minder zorgen maakte, minder duizelig was, rustiger was en minder hyperventilatie had. Al een mooi resultaat!

Pieter vertelde dat hij nog wel vaak twijfelde aan zichzelf. Hij zei: ‘ik wil mezelf niet teleurstellen. Ik wil sneller besluiten en minder beren op de weg zien’. Ik heb met Pieter gewerkt aan ‘zelf’ en aan ‘twijfelen aan mezelf’ wat leidde tot ‘bang om fouten te maken’ en ‘bang om af te gaan’. En dat bracht hem bij ‘controle’ met bijbehorende sterke gevoelens van irritatie en onrecht. Pieter kwam uit bij een trauma van vroeger. Met IEMT heeft hij dit trauma nu verwerkt en hij leerde daar uit dat ‘hij zich eerder mag uiten’.

Wat levert hem dit op?
Pieter heeft inmiddels een andere baan waar hij met veel plezier werkt. Hij doet weer gewoon zijn boodschappen en heeft zijn leven weer helemaal opgepakt. Hij voelt nog wel eens onrust in zijn hoofd, maar dat belemmert hem niet meer in zijn dagelijkse werkzaamheden. Hyperventilatie heeft hij nog zelden en dan veel korter en veel minder intens. Bovenal ervaart hij meer ruimte voor zichzelf waardoor hij met plezier de dingen kan doen die hij wil doen en kan zijn wie hij is!.

Over Integral Eye Movement Therapie (IEMT)
IEMT is een innovatieve methode waarmee je mensen kunt helpen vervelende gevoelens, emoties en herinneringen los te laten. De methode wordt ingezet voor onder meer stressreductie, preventie van burn-out, behandeling van angst en depressie, posttraumatische stress, het updaten van identiteit en persoonlijke groei.

IEMT werkt rechtstreeks met het gevoelssysteem. Vanuit een problematisch gevoel in het heden wordt met behulp van 4 vragen teruggegaan naar de eerste keer met dit gevoel. Dit is het moment dat de cliënt geleerd heeft zich zo te voelen of te zijn. Door op dit moment op een specifieke manier oogbewegingen toe te passen, kunnen vervelende herinneringen en gevoelens worden losgelaten.

Wil je een idee hebben hoe IEMT ongeveer werkt. Bekijk hieronder de video van de uitvinder Andrew T. Austin.Wil je meer weten over IEMT?
Lees verder op mijn website onder IEMT

Heb je vragen of wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie of een informatief gesprek.

Christien van Zuthem, IEMT-coach, loopbaanprofessional en trainer.