PTSS, trauma's en verliesverwerking


Ingrijpende levenservaringen, zoals een verlies of een trauma, hebben effect op ons gedrag (denken-voelen-doen en laten) in het dagelijks leven. Normaal gesproken heelt de tijd alle wonden, maar in sommige gevallen is dat niet zo. Het brein blijft dan de hele tijd bezig met het proberen om iets op te lossen. Het brein houdt nog niet volledig verwerkte intense herinneringen actief en maakt geen onderscheid tussen of iets op te lossen is of niet. Deze processen vinden plaats in het onderbewuste.


Hoe kan IEMT helpen bij een verlies of een trauma?

IEMT kan helpen bij het accepteren van de omstandigheden en bij het verwerken van emoties. Door middel van oogbewegingen activeren we de uitwisseling tussen het limbisch systeem (intense gevoelens en emoties) en de neocortex (denkvermogen). We leren het brein om breder te denken, kijken en voelen met betrekking tot de problematische ervaring. Eenmaal in breder perspectief gezet, kunnen de ervaringen worden losgelaten en opgeborgen in het archief van niet meer belangrijk (het passieve geheugen). Het trauma ligt dan letterlijk achter je.
Het fijne van de IEMT methode is dat je niets over de inhoud van je trauma hoeft te vertellen. Er wordt gewerkt met de gevoelens en de beelden (herinnering) waar iemand last van heeft. De cliënt hoeft hierdoor niet de hele ervaring te blijven herbeleven. Dit is zeker bij traumatische ervaringen heel prettig voor jou als cliënt. Wil je meer weten over IEMT klik dan op over IEMT-coaching.


Meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.